Menu
Godina sirotinjske zabave - Block Out

Godina sirotinjske zabave

Block Out


Metropolis Records

AK / CD

novembar 1996. godine

   Počeci benda Block Out, alternativnog benda iz Beograda, vezuju se za 1990. godinu i kultni beogradski klub Akademija, kada su Milutin Jovančić Mita, basista Dragan Majstorović Trle (ex Siluete), gitarista Danilo Pavićević, bubnjar Dejan Dimitrijević i gitarista Vladan Lazarević Laki formirali bend AD HOC. S obzirom da je u Makedoniji postojala grupa pod isitim imenom, AD HOC uskoro postaje Block Out.  Sledeće godine, 1991. u bend dolazi gitarista Nikola Vranjković, a bend zatim dobija i novog bubnjara -  Miljka Radonjića. Već sledeća godina 1993. donosi prvo, kasetno izdanje „Live KST Akademija“, kao i debitantski album „Crno, belo i srebrno“, koji će doživeti i reizdanje u okviru saradnje sa muzičkom izdavačkom kućom Metropolis Records 2000. godine, sa bonus pesmom „Leto na Adi“. Na ovom albumu se nalaze hard rok orijentisane pesme iz prve faze benda, ali i mračne, depresivne pesme sa teškim tekstovima koje potpisuje Nikola Vranjković koje će u godinama koje slede, bendu doneti veliku popularnost i kultni status.

Nakon dve godine, 1998. nastavljaju uspešnu saradnju sa Metropolis Records - om i objavljuju treći album “San koji srećan sanjaš sam”, a za njim i dvostruki live album „Između dva zla“ (2001), snimljen na koncertu u SKC-u 11. septembra 1999. godine. Poslednji studijski album „Ako imaš s kim i gde“ objavili su 2004. godine. Bend je prestao sa radom u oktobru 2014. godine. 

   Drugi po redu, studijski album, Godina sirotinjske zabave, Block Out objavljuje 1996. godine za Metropolis Records. Album je snimljen u studiju Akademija i izašao je na kasetnom i CD formatu. Sve pesme na albumu je potpisao Nikola Vranjković, a glavna tema koja se provlači kroz ceo album je pad socijalizma. Na albumu su svirali i novi članovi Aleksandar Balać (bas) i Dragoljub Marković (klavijature), a kao gosti su se pojavili bivši član ekipe gitarista Danilo Pavićević , klavijaturista Miša Savić i gitarista Nebojša Zulfikarpašić. Producent izdanja je Aleksandar Radosavljević. Album je doneo neke od najvećih hitova grupe Block Out – „Trenje“, „Kad hodam“, „Čarobni akord“, „SDSS“, „Poštar“, „Nedostupna polja“, a pesma „Manastir“ je po izboru slušalaca proglašena za HIT GODINE 1996, Beograda 202. 

 Članovi benda: 

 Miljko Radonjić ( Miljko) - bubnjevi 
 Milutin Jovančić ( Mita) - vokal 
 Dragan Majstorović ( Trle) - klavijature 
Aleksandar Balać ( Balać) - bas 
Nikola Vranjković ( Nikola) – gitara, muzika, tekstovi 

 Spisak pesama: 

1. Veži me 
2. Elektro-liza (gradski rok sa hevi elementima) 
3. Vertikalno gledano 
4. Trenje 
5. Gledam kao... 
6. Manastir 
7. Kad hodam 
8. Čarobni akord 
9. Godina sirotinjske zabave 
10. SDSS 
11. Poštar 
12. Nedostupna polja 
13. Sekira 
14. Ka zelenoj obali 
15. Tri korne penal 

 “… Ako me voliš, pomozi mi,pucaj u čelo
 ako me voliš, pomozi mi, dajem ti telo
 ja dušu nemam ili ne znam da je dam
 ja dušu nemam ili ne znam da je dam …

                              SDSS