Menu
Giv & Gaslight - Aleksandar Grujić

Giv & Gaslight

Aleksandar Grujić


Metropolis Music

CD

novembar, 2018. godine

Aleksandar Grujić (1974) završio je master studije na Konzervatorijumu u Utrehtu i kurs savremene improvizacije kroz primenu nezapadnjackih tehnika na Konzervatorijumu u Amsterdamu. On je više puta nagradivani džez pijanista i kompozitor u domenu klasike i džeza (takmicenje u Strezi, Holland Casino Jazz & Pop Award ...) koji je saradivao sa sastavima poput Balkanopolis, Amsterdam Sinfonietta, Metropole Orkest i drugim. Nastupao je na festivalima poput Gaudeamus Festival, Uitfeest, Culturele Zondagen, Celtic Connection, Ohrid Summer Festival. Predavao je u Muziek Edukatie Centruum (Holandija), a danas je profesor džez klavira u MŠ "Stankovic". Clan je sastava Drama Organ Trio koji su svoje  izdanje "Dramathology" objavili za Metropolis Jazz u novembru prošle godine.

O svom novom izdanju GIV & Gaslight objavljenom za etiketu Metropolis Jazz, Aleksandar kaže:

"Muzika na ovom albumu je sacinjena od tri kreativna izraza:

GIV koncept je pocetak ostvarenja mojih muzickih zamisli iz vremena kasnih dvehiljaditih kada sam studirajuci savremenu improvizaciju (Contemporary Improvisation through Non-Western Techiques) i MAX/MSP programiranje na Amsterdamskom Konzervatorijumu poceo da spajam blok improvizaciju i softver za interaktivno generisanje muzickog konteksta. Po povratku u Srbiju 2014. i 2015. sam svirao seriju improvizacionih sešna u tadašnjem džez klubu Cekaonica zajedno sa Igorom Maleševicem (bubnjevi) i Vladimirom Samardžicem (elektricni bas) koristeci ovaj koncept. Tada se ideja o albumu transformisala u odluku o ostvarenju istog.

Gaslight trio je formacija nastala kao protivteža GIV ideji. Za razliku od GIV-a koji je imao jasne improvizacioneodrednice, Gaslight je muzicki izraz nastao stihijski izraženm idejama clanova novonastalog trija, Andelka Stupara (bubnjevi) i Miloša Colovica (kontrabas), koje su prirodno stvorile, za moju percepciju, potpuno novi zvuk oslanjajuci se delom i na alternativne nacine sviranja instrumenata i elektroniku, smešteno u forme slicne preludijumima i svitama sa "attacha" stavovima.

Ostali muzicki radovi su kompozicije i pojedine "improvizacije" koje su delom nastale generisanjem muzickih elemenata kroz softver, a potom doradene i uoblicene mojim muzickim bicem ili obratno.

Neke teme su reharmonizovane softverski, neke melodije i "improvizacije" su nastale pritiskom na magicno dugme "Random" time koristeci funkciju slucajnog odabira tonskih visina iz odredenih skala, koje su potom razlicito ritmicki aktivirane takode funkcijom nasumicnog dodeljivanja pocetaka i trajanja. U nekim pesmama su harmonske veze nastale spajanjem nasumicno izabranih parova akorda iz unapred pripremljene MAX/MSP datoteke."

Spisak pesama:

1. Super Shtreba
2. Gaslight: Love Song
3. Marla
4. Gaslight: Kaleidoscope
5. Viber Session 136
6. Gaslight: Snug Calmness
7. Kimi
8. Gaslight: Mind Attack
9. iMadeUaSong
10. Gaslighting
11. Gaslight: Derival
12. Farewell