Menu
Dramathology - Drama Organ Trio

Dramathology

Drama Organ Trio


CD

novembar, 2017. godine

Luka Ignjatović (alt saksofon) je rođen 1986. godine u Beogradu. Nakon završetka osnovne muzičke škole za klasičnu flautu, upisuje saksofon na džez odseku Muzičke škole "Stanković". Tokom srednje škole često je angažovan kao drugi alt u Big Bendu RTS-a. Sa ovim orkestrom svira koncerte i pravi nekoliko studijskih snimaka sa umetnicima kao što su Ak Van Rojen, Peter Herbolchajmer, Duško Gojković i drugi. Po završetku srednje škole upisuje džez odsek Konzervatorijuma Van Amsterdam u Holandiji, gde posle šest godina pod mentorstvom velikih holandskih saksofonista Ferdinanda Povela i Jaspera Bloma dobija master diplomu. Nakon studija nastupa sa bendom “European Saxophone Ensemble” u skoro svakoj zemlji Evrope. Po povratku u Beograd najpre osniva autorski džez bend Qzama Quartet, a potom Sachime Trio, sa kojima nastupa u svim beogradskim džez klubovima i na brojnim džez festivalima. Radi kao Docent za džez saksofon na odseku za Džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Aleksandar Grujić (električne orgulje) je rođen 1974. godine u Užicu. Diplomirao je klasični klavir na FMU u Beogradu i završio master studije džez klavira na Konzervatorijumu u Utrechtu, Holandija. Završio je četvorogodišnji kurs savremene improvizacije kroz primenu nezapadnjačkih tehnika na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Privatno je studirao ritam u Indiji sa jednim od najboljih perkusionista južno-indijske klasične muzike Ravijem Šankarom, a iz oblasti elektronske muzike je učestvovao na seriji radionica, između ostalih i sa Robertom Rouom (dekanom Steinhard Univerziteta u Njujorku). Dobitnik je desetak domaćih i međunarodnih nagrada od kojih su najznačajnije Citta di Stresa u domenu klasične muzike i Holland Casino Jazz & Pop Award u domenu džez muzike. Svirao je sa Balkanopolisom, Amsterdam Simfonijetom, Metropol Orkestrom, CvA New Music Ansamblom, Ostravskom Bandom kao i sa mnogim istaknutim džez muzičarima iz zemlje i inostranstva. Nastupao je na festivalima poput Gaudeamus Festival, Uitfeest, Culturele Zondagen, Celtic Connection, Ohrid Summer Festival.
Bavio se pedagoškim radom za vreme svog boravka u Holandiji kao profesor klavira u Muziek Edukatie Centruum, a sada radi kao profesor džez klavira na džez odseku Muzičke Škole “Stanković” u Beogradu.

Aleksandar Cvetković (bubnjevi, kompozicije) je rođen 1979. godine u Kraljevu gde je završio nižu (odsek za klarinet) i srednju (teoretski odsek) muzičku školu “Stevan Mokranjac”. Nakon toga je studirao i diplomirao na odseku za opštu muzičku pedagogiju FMU u Beogradu. Tokom apsolventskog staža, uspešno polaže prijemni ispit na Univerzitetu za Muzičku i Dramsku Umetnost u Gracu, Austriji, i postaje student odseka za džez bubnjeve gde  je završio master studije pod mentorstvom profesora T. Howarda Curtisa. Bio je učesnik brojnih seminara vođenih od strane svetski poznatih džez umetnika: John Abercrombie, Billy Hart, Jerry Bergonzi, Ron McClure, Ben Dixon, Jimmy Cobb, Adam Nussbaum, Dave Libman, Jim McNealy… Bio je učesnik brojnih džem sešna sa svetski poznatim džez imenima: Billy Hart, David Kikoski, Brad Lili, Brad Mehldau, Renato Chicco, Claus Raible… Svirao je na džez festivalima i u džez klubovima sa domaćim džez muzičarima svetskog ranga: Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Milošem Krstićem, Mimom Mitrovićem, Vladom Maričićem, Vladom Samardžićem, Jelenom Jovović, Vasil Hadžimanov Bendom, Big Bendom RTS-a… Kratko vreme je bio bubnjar sastava Rambo Amadeus & Broken Swing Sextet, a par godina i član Serbian Jazz Bre! Project-a sa kojim je snimio dva albuma. Stalni je član autorskih bendova: Woodcock Group, Marchelo & Napeti Quintet, Shljuka. Radi kao Docent za džez solfeđo i džez ritam na odseku za Džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Drama Organ Trio je osnovan u januaru 2014. godine i ubrzo dobija status najoriginalnijeg autorskog džez benda pa nastupa u svim beogradskim džez klubovima. Muzika je bazirana na modernijem pristupu džez komponovanja kroz različita formalna i harmonska rešenja, kao i raznim ritmovima i metrima. Svojim specifičnim sastavom i muzičkom fuzijom ovaj trio stvara svoj autentični zvuk.

 Njihov album Dramathology objavila je izdavačka kuća Metropolis Music pod džez etiketom Metropolis Jazz u novembru 2017. godine. Album je objavljen digitalno i na CD-u i sadrži 10 autorskih kompozicija, a kao kompozitor potpisuje se Aleksandar Cvetković. 

Članovi sastava:

Luka Ignjatović - alt saksofon
Aleksandar Grujić - električni organ
Aleksandar Cvetković - bubnjevi

Spisak numera:

1. OH YEAH! 
2. TALKIN' TO ME?
3. FOOTSTEPS
4. MONK'S TRANE CHANGE
5. FIVE
6. SHAKIN'
7. THROUGH THE STORM
8. THE ONLY TRUTH IS YOU
9. BROTHERHOOD
10. WALTZ FOR TWO