Menu
Dolina ljubavi (reizdanje) - Kristali

Dolina ljubavi (reizdanje)

Kristali


CD

decembar, 2017. godine

Kristali su srpski pop – rok bend iz Beograda. Osnovali su ga 1993. godine Dejan Gvozden (basista i pevač) i Željko Markuš (gitarista). Na pitanje zašto su baš za ime benda izabrali “Kristali”,  Gvozden odgovara - "Sve treba da bude jasno, nezamagljeno kao kristal koji je sa jedne strane providan, a sa druge oštar i stabilan”.

Prva njihova pesma koja ih je i proslavila je „Dva metra“, za koju je video spot uradio Milutin Petrović. Ubrzo im se pridružuju novi basista Milan Popović i trombonista Nenad Potije (član Del Arno Band – a ). Debitantski album objavili su na kaseti 1994. godine pod nazivom „Kristali". Na albumu su gostovali Nemanja Kojić (trombon), Borivoje Bojac (saksofon),V ladimir Lešić (udaraljke) i Đorđe Vasović (klavijature). Album,  zasnovan na jednostavnom, pomalo zaboravljenom pop zvuku,  doneo je i prve hitove “Dva metra”, “O kako si lepa”, “Znam” i druge. Tri godine kasnije, 1997. objavljuju  drugi album pod nazivom „Dolina ljubavi“ za Metropolis Records. Kristali su godinu dana kasnije napravilimuziku za predstavu “Furka” koja je premijerno prikazana u pozorištu “Boško Buha”.
Do danas su objavili još dva studijska (“Sve što dolazi” i “Samo bluz”) i jedan "lajv" album.

Drugi studijski album Dolina ljubavi  objavili su aprila 1997. godine za Metropolis Records. Album je objavljen na kaseti i CD - u, a snimljen je u studiju O. Igor Borojević je bio producent ovog izdanja, a kao gosti se pojavljuju  basista Aleksandar Balać (Block Out), saksofonista Aleksandar Tomić, dok je Rambo Amadeus svirao akustičnu gitaru u pesmi „Sad se svega sećam“.  I u novim pesmama, od kojih su najviše pažnje privukle “Sad se svega sećam”, “Novi dan” i  “Talasi” su ostali dosledni pop zvuku sa prethodnog albuma. Sve tri pesme su pratili i atraktivni spotovi. Naročito se izdvojio spot za pesmu “Talasi” koji je u režiji Olega Novkovića snimljen pod vodom u bazenu stadiona Tašmajdan.

Jubilej -  “20 godina Doline ljubavi Kristali su, u saradnji sa Metropolis Music, obeležili reizdanjem na disku 12. decembra 2017. godine i velikim koncertom u Domu omladine, održanim 15. decembra 2017. 

Članovi sastava:

Dejan Gvozden - glas, gitara
Jovan Petrović - bubnjevi
Marko Orlović - bas
Bojan Marjanović - gitara

Spisak pesama:

1. Talasi
2. Ona greši
3. Sad se svega sećam
4. Ti si sa drugoga sveta
5. Hajde, hajde
6. Nestvarno
7. Drugovi
8. Više mi nije važno
9. Kada prođeš 
10. Ljubav prolazi
11. Dolina ljubavi
12. Novi dan

" Nekad sedim sasvim sam
  tako mogu ceo dan

  puštam da me vreme nosi
  sve polako zaboravljam

  sad je sve u redu mislim da razumem
  svaki novi dan se sam o sebi brine ... " 

                       Novi dan