Menu
DAMAR - Marija Lazić

DAMAR

Marija Lazić


Metropolis Music

digitalno izdanje

oktobar, 2022. godine

Marija Lazić je diplomirala u klasi Ljubiše Petruševskog, specijalizirala u klasi Dragana Lazića na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima Klausa Lajnbahera (Austrija) i Alfa Nilsona (Švedska). 

Tokom školovanja osvojila veliki broj Prvih i Specijalnih nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima. Sa duvačkim triom osvaja Prvu nagradu na Republičkom takmičenju i dobija stipendiju za usavršavanje na ISA u Austriji, gde je održala veliki broj koncerata u Beču, Semeringu, Rajhenau i Badenu.

Kao solista nastupala je uz pratnju orkestara: “Gudači Sv. Đorđa”, “Pro Klasika”, Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Opere Narodnog pozorišta.

Rado nastupa u različitim kamernim ansamblima: sa duom „Oboa i Harfa“od 2012.godine održala je veliki broj zapaženih koncerata širom Srbije,  u srpskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu, na Harfa festu 2016.godine u Beogradu, 2017.godine u okviru projekta „Meditacije“ nizom koncerata u Istri (Hrvatska) predstavila je dela srpskih kompozitora, 2018.godine nastupila na završnoj večeri Međunarodnog festivala „Potpis“ u Apatinu.

Sa triom „Temenos“ (flauta, oboa, čembalo/klavir) ostvarila je dva zapažena projekta: Francuska muzika za kamerni trio „Dijalog vekova“ i koncertni resital “U tri boje“ .

Održala je brojne koncerte sa duvačkim kvintetom „3LaMiS“. 

Od 2003.godine zaposlena je u orkestru Opere u Narodnom pozorištu u Beogradu; član je orkestra Camerata Serbica od 2006.godine, Solo oboa Opere i Teatra Madlenianum od 2018.godine, a od 2020. godine i Solo oboa orkestra Opere Narodnog pozorista u Beogradu.

2022.godine izdala je album za obou i klavir sa delima srpskih kompozitora.


Marko Bogdanović (1982), pijanista, diplomirao je na FMU u Beogradu, a tokom školovanja je učio u klasama Branke Žiravac, Aleksandra Šandorova i Aleksandre Pavlović. Usavršavao se na masterklasovima za solističku i kamernu muziku: Paul Gulda, Jan Jiraski, Alena Vlasakova, Luiz Hopkins, Ksenija Janković. Zvanični je umetnički saradnik nekolicine međunarodnih takmičenja, festivala i masterklasova u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Sarađivao je i nastupao sa dirigentima i intrumentalistima: Štefan Šrajber, Srboljub Dinić, Lev Pupis, Betka Bizjak Kotnik, Oskar Laznik, Matej Zupan, Žerom Gišar, David Valter, Frančesko di Roza, Lajoš Lenčeš, Gabor Dijeneš i dr. Veoma je aktivan kao kamerni muzičar, nastupajući u raznovrsnim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim ansamblima.


“DAMAR” je prvi album izdat na našim prostorima sa delima domaćih kompozitora za obou i klavir. 

Nastao je u trenutku pandemije i obustave koncertnih aktivnosti, kao rezultat promišljanja umetnika, a pre svega duboke želje i potrebe da se trajno zabeleže i sačuvaju najznačajnija dela naših kompozitora koji su stvarali za obou: Radomira Laleta Petrovića, Miloša Raičkovića, Ivana Jevtića i Ante Grgina.


Spisak numera:

1. Sonatina for Oboe and Piano, I Allegro Con Fuoco

2. Sonatina for Oboe and Piano, II Andante Sostenuto

3. Sonatina for Oboe and Piano, III Allegro Con Brio

4. Petite Suite for Oboe and Piano, I Parade

5. Petite Suite for Oboe and Piano, II Valse

6. Petite Suite for Oboe and Piano, III Serenade

7. Petite Suite for Oboe and Piano, IV Fugue

8. Petite Suite for Oboe and Piano, V Choral

9. Petite Suite for Oboe and Piano, VI Marche

10. Sonate for Oboe and Piano, I Allegro Non Troppo

11. Sonate for Oboe and Piano, II Lento

12. Sonate for Oboe and Piano, III Allegro Molto

13. Sonata for Oboe and Piano, I Allegro

14. Sonata for Oboe and Piano, II Adagio

15. Sonata for Oboe and Piano, III Allegro