Menu
Čudovište i kamenje - Slobodna Wožnja

Čudovište i kamenje

Slobodna Wožnja


Metropolis Records

AK

avgust 1995. godine

   Slobodna vožnja (Slobodna Wožnja) je kruševački bend koji su 1993. godine osnovali Aleksandar Šargić- saksofonista, Goran Stojiljković- gitarista i Toma Jovanović- bubnjar. Na samom početku njihove karijere, sadržaj koji su pravili bio je govornog karaktera, a kasnije su razvili i muzičku formu izražavanja u vidu improvizovane svirke i osnovali bend kome su se priključili pevač Marko Đorđević i trubač Nikola Čolović. U početku su se zvali „Neto, Bruto i još jedan“, a kasnije je bend dobio naziv Slobodna Wožnja.

   Ovaj bend, specifičnog zvuka, neuobičajenog za vreme u koje je stvarao, imao je elemente rokenrola, džeza i psihodelije. Vrlo svojstven stil izgradili su na tragu bendova Šarlo Akrobata, Obojeni program, Disciplina kičme (...). Bend je bio muzički aktivan do 1995. godine.

   Debi album Čudovište i kamenje objavila je muzička kuća Metropolis Records, avgusta 1995. godine. Album je snimljen u studiju ADC u Kruševcu,  a objavljen je na kaseti. Imao je veoma dobar prijem kod publike. Neke od najzapaženijih pesama na ovom albumu su „Buđenje“ i „Slobodni vozač“.  Za pesmu „Slobodni vozač“ urađen je i video klip u produkciji Radio televizije Kruševac.

Članovi benda:

Aleksandar Šargić – saksofon
Goran Stojiljković – gitara
Toma Jovanović – bubanj
Dejan Jocić – bas
Marko Đorđević – vokal
Nikola Čolović - truba

Spisak pesama:

A strana
1. Gromobran
2. Neko je ukrao
3. Trauma
4. Heroj
5. Weseli Wigwam

B strana
1. Buđenje
2. Slobodni Wozač
3. Tanak kao žica
4. Igra
5. Neto, Bruto i još jedan

„ ... Neću da kočim na crveno svetlo
      Zakon nije na mojoj strani
    Boje na njemu ne znače ništa
   Crveno, zeleno, isto su znam
  ...Ja se slobodno vozim! ...

        Slobodna vožnja