Menu
Alive  - Vasil Hadžimanov Band

Alive

Vasil Hadžimanov Band


Metropolis Music

LP

februar 2017. godine

Vasil Hadžimanov Band je jedinstveni sastav na balkanskoj džez sceni jer kombinuje balkanske tradicionalne, folk ritmove i zapadne moderne stilove poput jazz-a, funk-a, rock-a, world music-a, itd. Njihova muzika, originalna i neponovljiva predstavlja novi pristup džezu. Debitantski album ovog sastava objavljen je 2001. godine pod nazivom „ 11 razloga za ...“. Njihov prvenac bio je rasprodat u rekordnom roku i za njega su osvojili nagradu Beovizije 2002. za Najbolji debi album 2002. godine. 2003. godine objavljuju drugi album „Kafanki“ za koji su dobili nagradu na festivalu Sunčane skale 2003 za Najbolji instrumentalni album 2003. godine. Treći album „3“ ( Sega mu e Majkata) objavili  su oktobra 2007. godine i uspešno ga promovisali širom Srbije ali i u Evropi. Nakon ovog albuma, 2009. godine izlazi album „Života mi“, a 2013. „Can You Dig It?“. Najnoviji album „Alive“ objavili su nakon tri godine, sredinom 2016. 

VHB je sastav široko poznat srpskoj ali i evropskoj publici. Nastupali su na značajnim muzičkim festivalima poput „Enter Music Festival“ na kojem su svirali zajedno sa Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. Svirali su na izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu predstavljajući Srbiju. Održali su tri koncerta u Parizu u okviru džez festivala „Jazzy Colors“. Svirali su na Beogradskom džez festivalu, Balkan Fever Fest, Bratislava Jazz Days, i mnogim drugim. Vasil Hadžimanov komponovao je i muziku za filmove „011 Belgrade“, dokumentarni film o Beogradu, „Kad porastem biću kengur“, „Stvar srca“.

Album „Alive“ Vasil Hadžimanov Band-a jeste njihov šesti album, ali prvi "lajv" album u njihovoj karijeri. Snimljen je u pet različitih gradova i pet različitih koncertnih dvorana. Specijalni gost na ovom albumu je svetski priznat saksofonista i autor David Binney. Ovaj album je objavila američka izdavačka kuća „MoonJune Records“, a za srpsko tržište, kao licencno izdanje, Metropolis Music u izdanju svoje džez etikete. Album je juna 2016. godine objavljen na CD-u, a februara 2017. na vinilu u što je ujedno njihovo prvo izdanje koje je objavljeno na ovom nosaču zvuka. 10. marta 2017. godine, u saradnji sa Metropolis Music, VHB održao je koncert u Sali Amerikana, u DOB-u, promovišući svoje prvo vinil izdanje. 

Članovi benda: 

Vasil Hadžimanov- klavir, klavijature 
David Binney –alt saksofon 
Branko Trijić - gitara 
Miroslav Tovirac – bas gitara
 Bojan Ivković -perkusije, vokal 
Peđa Milutinović - bubnjevi

 Spisak numera:
 
1. Nocturnal Joy 
2. Zulu 
3. Odlazim 
4. Dolazim 
5. Tovirafro 
6. Razbolje se šimšir list 
7. Uaiya 
8. Otkriće snova