O prodavnici

Prostor sa istorijom, spreman za budućnost

Jedna od najprepoznatljivijih starih građevina centra Beograda, mesto koje je brojnim generacijama postalo prepoznatljivo kao lokacija na kojoj su se kupovale omiljene ploče, kasete i diskovi, prvobitno je izgrađena kao Palata Saveza nabavlјačkih zadruga državnih službenika.

Ideja o gradnji Doma Saveza postojala je još od njegovog osnivanja, budući da je bilo potrebno da se zadovolјe izvesne materijalne potrebe ustanove i zadrugara – kancelarije, konačišta, menza i dvorana, a u isto vreme bila bi to prezentacija i popularizacija zadružne organizacije, koja je činila važan segment zadružno-socijalnog rada u korist državnih činovnika.

Na konkursu za idejno rešenje sprovedenom tokom 1927. godine učestvovali su najznačajnije arhitekte sa ovih prostora, svi pristigli radovi bili su izloženi u Domu inženjera i arhitekata, a otkupljeno je ukupno šest radova. Prvu nagradu je dobio Velimir N. Gavrilović, drugu Dimitrije M. Leko, treću D. Tadić. Ipak, za gradnju je izabrano drugoplasirano rešenje koje je projektovao Dimitrije M. Leko (Beograd, 20. 5. 1887 – Beograd, 23. 10. 1964), graditelј, teoretičar, kritičar i profesor, koji svojim bogatim stvaralačkim opusom zauzima istaknuto mesto u istoriji srpske arhitekture.

Polaganje kamena temelјca za zgradu u Poenkareovoj ulici br. 21 i 23 (danas Makedonska) obavlјeno je 28. juna 1928. godine, a tom prilikom u temelјe je uzidana povelјa na pergamentu. Radovi na izgradnji su trajali do 15. oktobra 1929. godine, a građevina je svečano osvećena 24. maja 1930. godine na dan Svetog Ćirila i Metodija, na redovnoj godišnjoj skupštini Saveza.

Savez nabavlјačkih zadruga državnih službenika, kao asocijacija zadruga, funkcionisao je sve do početka Drugog svetskog rata. Nakon rata, prvobitna stambeno-poslovna namena nije narušena, ali je Dom dobio nove korisnike, u skladu s novim društvenim uređenjem. U nekadašnju veliku salu, na prvom mestu zbog njene izuzetne akustike a potom i prostornosti i blizine matične zgrade radija u Hilandarskoj ulici, od 1948/1949. godine uselio se Studio 10 Radio Beograda. Velika sala, minimalnim intervencijama, u vidu lakih pregradnih zidova i zaštite od ulične buke i drugih spolјašnjih zvukova, bez narušavanja autentičnog izgleda enterijera i njegove reprezentativnosti, adekvatno je adaptirana za nove potrebe Radio Beograda, kao i tehnički i tehnološki opremlјena najrazličitijim uređajima potrebnim za nastanak dela namenjenih radio-emitovanju. Od nastanka radio-dela do danas tri su osnovna, sastavna zvučna materijala koja tvore radiofonsko delo: govorna reč, šum (zvučni efekat, akustički znak i efekat tišine) i muzika, a glavni akteri su izvođači (glumci, muzičari), potom reditelј i ton-majstor. Sinergijom zvučnih materijala i glavnih aktera nastaje radiofonsko delo umetničkog dosega. Na taj način u Studiju 10 Radio Beograda snimlјene su brojne radio-emisije i radio-drame, čime je postao zaštitni znak celokupne Dramske produkcije Radio Beograda.

Četrdeset godina unazad, na ovoj adresi, se nalazila prodavnica PGP RTS-a, prostor koji su Beograđani prepoznavali kao mesto za kupovinu ploča i kaseta. Na veliku žalost svih ljubitelja dobrog zvuka prodavnica PGP RTS-a nije preživela teške godine koje su iza nas, a Metropolis Records je oživeo prostor, s ciljem da on zadrži svoju namenu. Pod nazivom Metropolis Music Café, ovaj prostor nastavlja da živi u novom, modernom obliku, uz nadu da će u svesti ljudi postati sinonim, ne samo za kupovinu nosača zvuka, već i kao mesto za okupljanje ljubitelja muzike.

Nekada se u Makedonsku dolazilo iz svih krajeva grada u legendarne kafane koje su činile poznati bermudski trougao. Na žalost, ni te kafane nisu preživele modreno doba i vreme je za nova mesta koja će vremenom postati kultna. Namera Metropolis Music Café-a je da postane stecište neki novih, modernih boema i da Makedonsku vrati u gradsku žižu. Pored izbora od nekoliko hiljada muzičkih naslova, novi lokal u Beogradu postaće i prepoznatljivo mesto za dobre svirke.

NOVOSTI

Depeche Mode najavili Evropsku turneju i izlazak novog albuma naredne godine!

Depeche Mode najavili svetsku turneju Global Spirit Tour i novi album Spirit Turneja počinje 5. maja u Stockholmu, Švedska, a novi album očekujemo početkom sledeće godine!

Poslušajte novi singl Calvina Harrisa - My way!

CALVIN HARRIS OBJAVIO NOVI SINGL-“MY WAY” Dobitnik Grammy nagrade i jedan od DJ izvođača sa višestrukim platinastim tiražima, Calvin Harris, danas je zvanično objavio novi singl, “My Way”.…

Pogledajte novi video spot grupe Kings of Leon - Waste a moment!

Kings of Leon objavili novi video spot -“Waste A Moment”!

Kontakt

MUZIČKA KUĆA METROPOLIS
Makedonska 21
11000 Beograd
Srbija
Telefon za rezervacije i informacije:
063 237 020

RADNO VREME
ponedeljak-četvrtak 09-00h
petak i subota 09-01h
nedelja 12-00h