Menu
Ruke - Darko Rundek

Ruke

Darko Rundek


Metropolis Records

AK / CD

septembar 2002. godine

   Darko Rundek je hrvatski pevač i gitarista koji je svoju karijeru započeo davnih 70 – ih. Od 1987. do 1990. godine bio je frontmen jugoslovenske grupe Haustor koja je imala ogroman uticaj na rokenrol i alternativnu scenu u regionu. Od 1994. godine počinje solistički da se bavi muzikom. Prvi solo album „Apokalipso“ objavljuje 1997. godine.  Nakon drugog albuma „U širokom svijetu“, u Francuskoj počinje da radi i snima novi album „Ruke“ sa nekoliko muzičara što je kasnije dovelo do formiranja Rundek Cargo Orkestra.

   Treći studijski album,  Ruke, Rundek je za srpsko tržište objavio u saradnji sa  Metropolis Records 2002. godine. To je jedno od najznačajnijih licencnih izdanja koje je Metropolis objavio i koje se pojavilo na kaseti i CD-u. Album „Ruke“  je, prema Rundekovim rečima,  nastao iz potrebe da se razvijaju ideje u saradnji sa drugim muzičarima kroz improvizaciju i razmenu. Na promo turneji ovog albuma, bend je postao kompletan jer su mu se pridružila tri nova člana i on se postepeno razvio u projekat Darko Rundek i Cargo Orkestar. Na ovom albumu gostovalo je mnogo stranih i domaćih muzičara – Arnold Achard ( čelo), Rene Aubry ( kuatro), Philippe Botta ( soprano saksofon), Marc Buronfosse, Laurent Le Gall ( dupli bas), Nenad Grahovac (trombon), Jakša Kriletić ( klarinet, saksofon), Jean Baptiste Lava ( gitara), Loma Gosa (muzički kvartet) i Igor Pavlica ( truba).
Pesme sa albuma koje su bile najzapaženije kod publike jesu „Ruke“,  "Sjaj što izdaje“, a pesma „Makedo“ postala je kultna. Za nju je, takođe, snimljen video spot.

Članovi Rundek Cargo Orkestra su:

Darko Rundek – vokal, bas, gitara, sintisajzer, perkusije
Izabel – violina, električna violina
Đani Pervan – bubnjevi, bas, perkusije, prateći vokal
Vedran Peternel – zvučni efekti, kompjuter
Dušan Vranić – klavir, harmonika, prateći vokal

Spisak pesama:

1.La Comedie des Sens
2.Ista slika
3.Kuba
4.Mlin tema
5.Makedo
6.Ruke
7.Sjaj što izdaje
8.Sanjam
9.Tigidigi rege
10.Stojim i gledam se kako postojim
11.Ti i ja
12.Mlin reggae

„ ... Pusti da ti sviram, duša gine od tišine.
I ne boj se buke, to što svira to su ruke. ... „

                                   Ruke