Menu
A Moment Like The Longest Day - Orthodox Celts

A Moment Like The Longest Day

Orthodox Celts


Metropolis Records

AK/ CD

novembar 2002. godine

   Orthodox Celts je beogradski bend koji svira irsku tradicionalnu muziku koja u njihovom izvođenju ima elemente roka. Ovo je prvi bend u Srbiji ali i u regionu koji je počeo da se bavi izvođenjem ove vrste muzike. Sa ciljem da promovišu irsku tradicionalnu muziku i kulturu, održali su niz koncerata, kako samostalnih, tako i u sklopu značajnih festivala. Njihovi koncerti su uvek bili propraćeni sjajnom atmosferom, veselom publikom i igrom. Sjajni "lajv" nastupi su im doneli vernu publiku i veliki krug obožavalaca. 
 Bend je, u nepunom sastavu, počeo sa radom 1992. godine. Prvi put su zvanični nastup imali u British Council-u, na dan Svetog Patrika, 1993. godine. Par meseci kasnije, pridružuje im se pevač Aleksandar Petrović.

   1994. godine su  objavili debi album “Orthodox Celts” na kaseti, na kojoj su se našle obrade irskih tradicionala. Godinu dana kasnije, na kaseti, objavili su koncertni nastup održan u novosadskoj sinagogi pod nazivom “Muzičke paralele”. Na kaseti je pored njihovog, bio objavljen i nastup grupe Pachamama koja izvodi peruansku muziku. Album “The Celts Strike Again” iz 1997. godine doneo je novitete u stvaralaštvu ove grupe. Pored originalnih aranžmana irskih tradicionala, pojavile su se i dve autorske pesme: “Drinking Song” i “Blue”. Manir stvaranja svojih autorskih pesama sledili su i na narednom albumu iz 1999. godine “Green Roses”. Dve godine kasnije, 2001. u saradnji sa našom kućom, reizdaju debitantski album ”Orthodox Celts”, a za njim objavljuju albume: “A Moment Like a Longest Day”, “One Two Five” i najnoviji “Many Mouths Shut”.

   Album A Moment Like The Longest Day, "Kelti" su objavili 2002. godine za Metropolis. Na njemu se nalazi  11 numera od kojih je svaka autorsko delo Orthodox Celts-a, osim instrumentala “Humors of Scariff” koja je obrada. Premda u njihovoj muzici i dalje dominira irski folk, ovaj album sadrži mnogo više rokenrol elemenata od prethodnih izdanja. Objavljen je na kaseti i CD-u i snimljen u studiju “ Vitas”, a producirao ga je Nikola Vranjković ( Block Out). Video spot urađen je za pesmu “A Moment Like The Longest Day”. Na ovom albumu gostovali su Nikola Vranjković ( gitara u prvoj pesmi), Mladen Vasojević ( cimbal u drugoj pesmi), Aleksandar Balać ( prateći vokal u trećoj pesmi), Bojan Bratić ( harmonika u četvrtoj pesmi), Jelena Popin ( prateći vokal u sedmoj, devetoj i desetoj pesmi) i Stevan Vitas ( klavijature u prvoj, drugoj, šestoj, sedmoj, devetoj i jedanaestoj pesmi). 

Članovi benda:

Vladan Jovković – akustična gitara
Dejan Grujić – bas, akustična / električna gitara, klavijature, prateći vokal
Dušan Živanović – bubnjevi, perkusije
Aleksandar Petrović – vokal
Dejan Lalić – mandolina, akustična/električna gitara, frula, gajde
Dejan Popin – frula
Ana Đokić – violina, prateći vokal   

Spisak pesama:

1.A Moment... Like The Longest Day
2.Captain Moonlight And Me
3.Against The Wind
4.The Real Me
5.Humors Of Scariff 
6.Can You Get Me Out?
7.Sail Away
8.Front Row Theme 
9.Eimer
10.Hidden Corner
11.Dead End

“... When you see me on TV
     It’s just picture, It’s not me
     Try harder for to see
     When your beer is fairly good
     I am drinkin’ all the time
     An’ I’m happy for a while
     Oh my voice is total crime
     Bud my beer is very good
     Have you understood
     When I’m in the mood
     Where’s the fuckin’ food
     When the beer is good ...”

             The Real Me